Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Απολογισμός 2010



Στιγμιότυπα από το 4ο Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ 2010
Απόσπασμα από το διαφημιστικό της ΚΑΪΡ Ρόδου για το κρασί ΜΑΕΣΤΡΟ
και από την εκπομπή "Ένα Ταξίδι στο Φως" της ΕΤ3
Σκηνοθέτης: Βασίλης Κατερινόπουλος


Ένας ακόμα χρόνος πέρασε, ο 6ος κατά σειρά, για το «Μεσαιωνικό Ρόδο», με πλούσιο πρόγραμμα δημιουργικών, επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου – Γιορτές των Κάστρων 2010, με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που περιλάμβανε πλούσιες δράσεις στο Κάστρο της Μεσαιωνικής Πόλης καθώς και στα Κάστρα Κρητηνίας και Μονολίθου.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τη Γιορτή του Κάστρου της Μεσαιωνικής Πόλης, στον Προμαχώνα του Αγ. Γεωργίου, παραγωγή που πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου από το «Μεσαιωνικό Ρόδο», με τη στήριξη του ΟΤΕ και της AEGEAN Airlines και τη συνεργασία της Υπηρεσίας Αναστηλωτικών Έργων Δωδ/σου του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη γιορτή  συμμετείχαν 25 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, re-enactors και φυσικά πολλοί εθελοντές. Το πρόγραμμα πλούσιο, περιλάμβανε ξιφομαχίες, μουσική, ζογκλερικά, τοξοβολία, παρελάσεις, θέατρο δρόμου, παραμύθια, θεατρικά παιχνίδια, εργαστήρια και φυσικά την μεσαιωνική ταβέρνα με τα ψητά στη σούβλα και άφθονο κρασί.

Πολύ σημαντικό ήταν και το 3ο Μεσαιωνικό Συμπόσιο, με τη στήριξη της δικής μας Τράπεζας Δωδεκανήσου, που είχε στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες αξιοποίησης της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς σε δράσεις πολιτισμού και την ανάγκη συντήρησης της, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό προϊόν, με τουριστική αξία για τον τόπο. Στο Συμπόσιο αυτό, κύριοι ομιλητές ήταν ο σκηνοθέτης από τη Βενετία Massimo Andreoli και η υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων και τουριστικής ανάπτυξης Paula Maria Gagnaο, της Πορτογαλικής πόλης Obidos, καθώς επίσης και αρχιτέκτονες του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο Β’ μέρος του Συμποσίου έγινε παρουσίαση έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Ιαλυσού και την 6η Κοινότητα Ανιχνευτών Ρόδου και αφορούσε τη σημερινή κατάσταση των κάστρων του νησιού μας και τις γνώσεις των κατοίκων της Ρόδου σε σχέση με αυτά.

Το Μεσαιωνικό Συμπόσιο ακολούθησε το Οδοιπορικό (εκδρομή) στα Κάστρα Φερακλού και Ασκληπιείου, με τη συνοδεία και ιστορική ενημέρωση από την κα Κατερίνα Ντέλλα, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων Δωδ/σου και ένα ανάλαφρο εκδρομικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την Ευγενική Χορηγία του Rodos Tours.

Το πρόγραμμα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ περιλάμβανε επίσης το πολύ διασκεδαστικό και συνάμα επιμορφωτικό Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 1ο σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού, με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό από όλους τους παίχτες που συμμετείχαν, καθώς και τη Νυχτερινή Περιπλάνηση στην Μεσαιωνική Τάφρο με πολλές εκπλήξεις, όπου είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλές εκατοντάδες συμπολιτών μας και παιδιά. Ακόμα, αγώνες Σκάκι με τη συνεργασία του σκακιστικού ομίλου «Ιππότης», προβολές Μεσαιωνικών Ταινιών στον Προμαχώνα του Αγ. Γεωργίου, με τη συνεργασία της Κιν/κης Λέσχης «Θέασις» και εκθέσεις Εραλδικής Τέχνης του Ι. Βλαζάκη και Φωτογραφίας για τα Κάστρα της Ελλάδας, των Ν.Κουμαρτζή και Μ.Τσαπόγα στο Παλιό Συσσίτιο, με τη συνεργασία του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, εμπλούτισαν το πρόγραμμα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ όπου επιδιώχθηκε να παρουσιαστούν δραστηριότητες για όλα τα γούστα και τις ηλικίες.

Οι Γιορτές στα Κάστρα Μονολίθου και Κρητηνίας, πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Αταβύρου και μερικώς του ΟΠΑΔ και τη συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων «Νέα Ζωή» και «Κάστελλος». Στο μεν Κάστρο της Μονολίθου, εκτός από μεσαιωνική μουσική, παρουσιάστηκαν Παραστάσεις Κουκλοθεάτρου με μεσαιωνικό θέμα, εμπνευσμένο κυρίως από την ιστορία της Ρόδου ενώ στο δε Κάστρο της Κρητηνίας, μία μεσαιωνική γιορτή με μουσικές, θέατρο δρόμου, φακίρη, ζογκλερικά, θεάματα με φωτιές και μία μοναδική Μεσαιωνική ταβέρνα, με πλούσια ψητά, παραδοσιακά μαγειρέματα, γλυκά και ποτά, σε μία ιδιαίτερα ζωντανή και διασκεδαστική ατμόσφαιρα, με την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων του χωριού.

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» όμως, έχοντας πάντα σα στόχο να φέρει τον κόσμο της Ρόδου κοντά στην πολιτιστική του κληρονομιά, οργάνωσε και πέραν του φεστιβάλ, επιμορφωτική ξενάγηση στην Μεσαιωνική Τάφρο της Ρόδου, με τη συνεργασία της κας Κατερίνας Ντέλλα, η οποία μίλησε για τον οχυρωματικό ρόλο και την ιστορία της Τάφρου. Η ξενάγηση έκλεισε με εκδήλωση για την απονομή Επαίνων στους χορηγούς, υποστηρικτές και εθελοντές του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, η προσφορά των οποίων είναι σημαντική και απαραίτητη για τη συνέχιση του.

Εκτός όμως από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο νησί της Ρόδου, αποστολή του συλλόγου πραγματοποίησε, για άλλη μία φορά φέτος, επίσκεψη σε ένα ακόμα μεσαιωνικό φεστιβάλ, σε αυτό του Monteriggioni στην Τοσκάνη της Ιταλίας, κατόπιν πρόσκλησης του Ιταλού σκηνοθέτη του εν λόγω φεστιβάλ, με σκοπό την ενημέρωση σε οργανωτικά και καλλιτεχνικά θέματα, την απόκτηση νέας τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών με τη γειτονική χώρα.

Επιπλέον, το «Μεσαιωνικό Ρόδο» πραγματοποίησε Γκάλοπ, με πολύπλευρο ερωτηματολόγιο, που είχε σκοπό να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει την άποψη του κοινού για την ωφελιμότητα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, επιμόρφωσης, επιχειρηματικότητας, βιωσιμότητα και εθελοντισμού, με αποτέλεσμα να λάβει, από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο γκάλοπ, μία πολλή θετική εικόνα για τη διοργάνωση και τα οφέλη που ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει στην τοπική κοινωνία. Αυτή η ανάδραση αποτελεί και την κινητήρια δύναμη του συλλόγου, καθώς το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει το διατομεακό αυτό εγχείρημα που θα διαμορφώσει ένα νέο προφίλ για τον τόπο μας, αρκεί να βρει πλέον μία πιο ουσιαστική στήριξη και συνεργασία από την τοπική αυτοδιοίκηση και γιατί όχι και το κράτος, μέσω του ΥΠΠΟΤ.

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» επιθυμεί τέλος, για άλλη μία φορά, να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές αλλά και τους χορηγούς που προσέφεραν σε είδος τη χρονιά που πέρασε και θα συνεχίσει, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει και αυτή τη νέα δύσκολη χρονιά, για να παρουσιάσει, στο μέτρο του δυνατού, ψυχαγωγικές δράσεις με επιμορφωτικό χαραχτήρα που θα ανακοινώσει προσεχώς.