Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Heritage Care through Active CitizenshipΠολύ σημαντική για την προβολή του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ και της δράσης των πολιτών της Ρόδου, θα είναι η συμμετοχή της προέδρου του συλλόγου, στο συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πόλη Mechelen της Φλάνδρας. Την οργάνωση έχει αναλάβει το πανευρωπαϊκό δίκτυο φορέων για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης), με τη στήριξη της Φλαμανδικής κυβέρνησης, της Φλαμανδικής επιτροπής της UNESCO και της EUROPA NOSTRA. Πρόκειται για ένα δίκτυο στο οποίο το «Μεσαιωνικό Ρόδο» είναι εγγεγραμμένο μέλος και θέμα του συνεδρίου είναι: «Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ενεργή δράση πολιτών».

Θα είναι μία ευκαιρία για το σύλλογο, που έχει επιλεγεί ανάμεσα σε περισσότερους από 360 άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, να παρουσιάσει το εγχείρημα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ και να συζητήσει με άλλους ανάλογους φορείς από την Ευρώπη, πιθανή συνεργασία και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την εθελοντική προσπάθεια πολιτών, με σκοπό τη συμβολή τους στη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα της εισήγησης με την οποία συμμετέχει ο σύλλογος είναι: «Ιστορικές αναβιώσεις και η επιρροή τους στην τοπική κοινωνία». Στο τέλος της εισήγησης θα γίνει παρουσίαση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου και πώς αυτό δείχνει να επιδρά στην μικρή κοινωνία του νησιού. Η κύρια γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η αγγλική και δευτερευόντως η γαλλική.

Η συμμετοχή της Ρόδου είναι η μοναδική Ελληνική συμμετοχή στη διάσκεψη μαζί με εκπροσώπους φορέων από χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία και πολλές ακόμα χώρες της Σκανδιναβίας και των Βαλκανίων. Το «Μεσαιωνικό Ρόδο», θα βρεθεί ανάμεσα σε άλλους 44 πανεπιστημιακούς, ιδιωτικούς ή δημόσιους μη κερδοσκοπικούς φορείς που θα πραγματευτούν το θέμα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ενεργό δράση των πολιτών, στις πολιτισμένες κοινωνίες.

Το εργαστήριο του συνεδρίου στο οποίο παίρνει μέρος ο σύλλογος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και πρόεδρος αυτού θα είναι ο Philip A. Turner, αντιπρόεδρος του ECOVAST (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα Χωριά και τις Μικρές Πόλεις).

Περισσότερα για το ευρωπαϊκό συνέδριο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: http://www.heritageorganisations.eu/?cat=5