Tο 2009 υπήρξε για το «Μεσαιωνικό Ρόδο» ακόμα μία δημιουργική χρονιά, με νέες συνεργασίες, ταξίδια και περισσότερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που για πρώτη φορά συμπεριέλαβε Γιορτές τριών Κάστρων.
ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΩΝ
Πραγματοποιώντας - ήδη - ακόμα έναν από τους στόχους του, που από την αρχή της ίδρυσης του είχε θέσει ως μακροπρόθεσμους, ο σύλλογος επέκτεινε τη δράση του σε δύο ακόμα κάστρα του νησιού, δίνοντας στο Φεστιβάλ διαδημοτική διάσταση! Η αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο σύνολο της, με μία δράση που γεφυρώνει τις Βυζαντικές και Μεσαιωνικές οχυρώσεις του νησιού, είναι πλέον πραγματικότητα χάρη στην ακούραστη δράση των πολιτών της Ρόδου, που είναι μέλη, φίλοι και εθελοντές του Μεσαιωνικού Ρόδου. Η Γιορτή της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, η Γιορτή του Κάστρου της Κρητηνίας και του Κάστρου της Μονολίθου, αποτέλεσαν φέτος το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, που σύντομα έχει τη δυναμική να εξελιχθεί ως το πιο δυνατό πολιτιστικό προϊόν της Δωδεκανήσου, με μεγάλη τουριστική σημασία, αρκεί πάντα να υπάρχει αρωγή και στήριξη από τους αρμόδιους φορείς.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Στο πλαίσιο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ οργανώθηκε για πρώτη φορά, με τη συνεργασία της ΕΟΔ και το παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου της Ρόδου. Ένα ομαδικό παιχνίδι που, εκτός από ψυχαγωγικό, έχει και επιμορφωτικό χαραχτήρα και στόχο να μεταδώσει την πληροφορία για την ύπαρξη του πασίγνωστου, στην μεσαιωνική Ευρώπη, θρυλικού τέρατος στο νησί της Ρόδου.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Οι συμμετοχές στο Μεσαιωνικό φεστιβάλ Ρόδου ήταν και φέτος αρκετές, με πολύ σημαντική αυτή των Πορτογάλων μουσικών και χορευτών, καθώς πρόκειται για μία πολιτιστική ανταλλαγή που έχει ξεκινήσει το «Μεσαιωνικό Ρόδο» με την άλλη άκρη της Ευρώπης, εδώ και 3 χρόνια και συνεχίζει να καρποφορεί! Συμμετοχές καλλιτεχνών υπήρχαν και φέτος από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ προστέθηκαν Ιππότες από Αγγλία και Ιρλανδία και θέατρο δρόμου από την Κρήτη.
ΝΕΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ
Για πρώτη φορά το 2009 ο σύλλογος συνεργάστηκε με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ρόδου και με το Δήμο Αταβύρου, οι οποίοι ανέλαβαν σχεδόν εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση της δράσης, καθιστώντας εφικτή την υλοποίηση της για την χρονιά που μας πέρασε. Παράλληλα, δημιουργήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, επιστημονική επιτροπή για την ιστορική καθοδήγηση στο σχεδιασμό του εγχειρήματος. Στην επιτροπή συμμετέχουν Αρχαιολόγοι και Αρχιτέκτονες της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και εκπρόσωποι: της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, του σωματίου Τουριστικών Πρακτόρων και του Πολιτιστικού Τμήματος της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Στην υλοποίηση του εγχειρήματος όμως συνεισέφεραν και πολλοί εθελοντές και χορηγοί, που είναι σύμμαχοι της προσπάθειας μας και τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ! Ανάμεσα στους νέους συνεργαζόμενους συλλόγους για το 2009 είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κάστελλος» και το Περιφερειακό Σύστημα Προσκόπων Δωδ/σου. Οι 3 πιο μεγάλοι από τους χορηγούς μας, για το 2009: το ξενοδοχείο Rodos Palace, ο ΟΤΕ και το Ιστορικό Πάρκο Ρόδου.
ΞΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Μία ακόμα σημαντική εξέλιξη για το 2009 είναι η νέα συνεργασία του «Μεσαιωνικού Ρόδου» με το ερευνητικό Μεσαιωνικό Κέντρο στο Falster της Δανίας, οι υπεύθυνοι του οποίου ταξίδεψαν στη Ρόδο για να δουν το δικό μας Φεστιβάλ και προσκάλεσαν μέλη του συλλόγου να επισκεφτούν το δικό τους χώρο και να γνωρίσουν τον μεσαιωνικό τρόπο ζωής στην πιο αυθεντική του μορφή. Στόχος της νέας αυτής συνεργασίας είναι η από κοινού κατάθεση πρότασης στο κοινοτικό πρόγραμμα Culture, μαζί με την Ισλανδία και τη Γροιλανδία, με σκοπό την ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών και την πολιτιστική σύνδεση των πιο απομακρυσμένων χωρών – νησιών της Ευρώπης.
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει ένας τόπος πολιτιστικής παραγωγής και να αποτελέσει κίνητρο για τους ντόπιους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινητοποιήσει ομάδες νέων ανθρώπων και έχουν ήδη δημιουργήσει διάφορα σχήματα : μουσικής, θεάτρου δρόμου, αναπαραστάσεων κλπ ενώ οι πρώτες ομάδες re-enactors, όπως οι «Πάροικοι» και η Ομάδα Σκηνικής Ξιφομαχίας του Μεσαιωνικού Ρόδου, προέκυψαν μετά από πραγματοποίηση σχετικών εργαστηρίων.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Καθώς την περίοδο του Μεσαίωνα ο άνθρωπος ήταν πιο κοντά στο περιβάλλον αλλά και λόγω της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των μελών και εθελοντών του, το «Μεσαιωνικό Ρόδο» έχει εγγραφεί μέλος της WWF Hellas, με σκοπό την μελλοντική συνεργασία σε πολιτιστικά project με περιβαλλοντικές προεκτάσεις, γιατί ούτως ή άλλως, η προστασία του περιβάλλοντος μας είναι πολιτισμός!
Πολύ πρόσφατα, κατόπιν προτροπής από τη Europa Nostra, ο σύλλογος ενεγράφη μέλος και του εν λόγω οργανισμού, καθώς το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ είναι ένα πολιτιστικό προϊόν που αξιοποιεί την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά για να αναδείξει και να διατηρήσει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Μέλη του συλλόγου ακόμα συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική συνάντηση για το FORUM του διεθνούς δικτύου του ιδρύματος Anna Lindh, για την συζήτηση θεμάτων που αφορούν την αποτελεσματική ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου στην Ευρωμεσογειακή περιοχή.
ΠΡΟΒΟΛΗ
Και αυτή τη χρονιά το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, εκτός από τα τοπικά μέσα, που πάντα στηρίζουν τις καλές προσπάθειες των πολιτών του νησιού, προσέλκυσε και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας!
Το κανάλι ΣΚΑΪ και η εκπομπή «ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ», πρόβαλε πλάνα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, πήρε συνεντεύξεις από τους συντελεστές και αναφέρθηκε σε αυτό με πολύ κολακευτικά σχόλια. Η ΕΡΑ5 ενδιαφέρθηκε επανειλημμένα για τη δράση των εθελοντών που έχτισαν ένα τέτοιο εγχείρημα στη Ρόδο και πήρε ζωντανές συνεντεύξεις από μέλη του Μεσαιωνικού Ρόδου.
Το περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ, της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, έκανε 8σέλιδο αφιέρωμα στο φεστιβάλ της Ρόδου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Έγραψε: «…το φεστιβάλ έχει ατμόσφαιρα που θα τη ζήλευαν κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές».
Άλλα περιοδικά όπως το FAQ, του Θανάση Λάλα, το Travel Times, το Αθηνόραμα, η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας ΄΄Νέος Κόσμος΄΄, ο ταξιδιωτικός οδηγός ΄΄Παράξενος Ταξιδιώτης΄΄ κ.α ήταν κάποια από τα έντυπα που αναφέρθηκαν και διαφήμισαν, μέσα στο 2009, το Μεσαιωνικό φεστιβάλ και κατ’ επέκταση και το νησί μας, με δική τους πρωτοβουλία, ενώ αναρίθμητες αναφορές και άρθρα υπάρχουν σε πολλά ηλεκτρονικά μέσα.
Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, είναι ίσως το εν δυνάμει ισχυρότερο και πιο διαχρονικό πολιτιστικό και τουριστικό εργαλείο του νησιού μας, που οφείλει να αξιοποιηθεί στο έπακρο προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου και της διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι πολίτες έκαναν την αρχή! Ευελπιστούμε στην περαιτέρω ουσιαστική στήριξη από τους φορείς για την απογείωση του!