Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Απολογισμός 2012


Λόγω έλλειψης κονδυλίων και επιχορηγήσεων, την περασμένη χρονιά δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ανάλογες των προηγούμενων ετών, ωστόσο πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία αρκετές δράσεις.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν στις 16 Ιουνίου, με τη Γιορτή του Κάστρου της Μονολίθου όπου παρουσιάστηκαν αφηγηματικές παραστάσεις από βυζαντινά μυθιστορήματα στο ξέφωτο κάτω από το κάστρο και συμμετείχε ο τοπικός σύλλογος «Νέα Ζωή».

Με τη συνεργασία των προσκοπικών συστημάτων πραγματοποιήθηκε το παιχνίδι Αναζήτησης του Δράκου της Ρόδου, που είχε τις διπλάσιες συμμετοχές από προηγούμενες χρονιές καθώς και η Μυστηριώδης Περιπλάνηση στην Τάφρο, που παρακολούθησαν εκατοντάδες Έλληνες, αλλά και τουρίστες.

Επίσης, ο σύλλογος πραγματοποίησε εργαστήρι Σκηνικής Ξιφομαχίας, που θα συνεχίσει και αυτή τη χρονιά αλλά και δράση καθαρισμού των υπόγειων στοών της Τάφρου, όπου συμμετείχαν δεκάδες εθελοντές, με την επίβλεψη της υπηρεσίας τεχνικών έργων της τάφρου και την υγειονομική κάλυψη των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, που είναι πάντα παρόντες στις δράσεις μας.

Την προηγούμενη χρονιά, το μεσαιωνικό φεστιβάλ γνώρισε έμμεση προβολή με τη συμμετοχή μελών του συλλόγου σε ντοκιμαντέρ για το κανάλι National Geographic, με θέμα τους Δράκους του δυτικού κόσμου (με κύρια αναφορά στο δράκο της Ρόδου), καθώς και τη συμμετοχή στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Μηχανή του Χρόνου" (στα χνάρια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς), όπου η συμμετείχαν μέλη από την ομάδα ξιφομαχίας του Μεσαιωνικού Ρόδου. 

Τον Ιούλιο, το «Μεσαιωνικό Ρόδο» κλήθηκε να συμμετέχει στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου στη Κρήτη, με την παρουσίαση της διοργάνωσης του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης των ιστορικών κέντρων, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.

Το Σεπτέμβριο, ο σύλλογος οργάνωσε, υπό την Αιγίδα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, επετειακή Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα: «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου 2006 – 2012», που παρουσιάστηκε στο Παλιό Συσσίτιο με διάρκεια 2 εβδομάδων, ενώ κατόπιν η έκθεση μεταφέρθηκε στο Νεστορίδειο Μέλαθρον, για ακόμα 20 μέρες και συμπεριλήφθηκε στις εκδηλώσεις της πόλης μας, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Την έκθεση στήριξε το ΕΒΕΔ και συμμετείχαν 26 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι - κάποιοι από τους οποίους μέλη της ομάδας Photorion - με 78 έργα.