Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Απολογισμός Δράσεων 2004 - 2007


Το 2007 ήταν άλλη μία δημιουργική χρονιά για το «Μεσαιωνικό Ρόδο», τον εμπνευστή σύλλογο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ που έχει στόχο να προβάλλει την ιστορία, την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στην μέχρι σήμερα πορεία του και με την πρόθεση πάντα να διαδώσει και να μεταφέρει σωστά τους σκοπούς και τα οφέλη μίας τέτοιας διοργάνωσης στον κόσμο του νησιού μας, το «Μεσαιωνικό Ρόδο» έχει πραγματοποιήσει μία σειρά εκδηλώσεων, επιμορφωτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων, ενώ έχει συμμετάσχει στις διοργανώσεις τρίτων, στηρίζοντας πάντα τις καλές προσπάθειες.

Έτσι, στη διάρκεια των 3 χρόνων ύπαρξης του, ο σύλλογος, στηριζόμενος στο μεγαλύτερο του μέρος στον εθελοντισμό, έχει πραγματοποιήσει δύο μεσαιωνικές γιορτές μέσα στο έτος 2006 και το Μεσαιωνικό Διήμερο, που συνοδεύτηκε από Επιστημονικό Μεσαιωνικό Συμπόσιο με Διεθνείς Συμμετοχές, το Μάιο του 2007. Προσκαλεσμένοι του συλλόγου ήταν ο κορυφαίος ιστορικός ερευνητής, της ιστορίας της Ρόδου, Antony Lutrell από την Αγγλία και ο πορτογάλος Jose Pina, διοργανωτής ενός από τα μεγαλύτερα Μεσαιωνικά Φεστιβάλ της Ευρώπης αλλά και διεθνή καλλιτεχνικά σχήματα.

Επίσης, στο πλαίσιο των στόχων του για επιμόρφωση, έχει πραγματοποιήσει δύο ξεναγήσεις στη μεσαιωνική τάφρο και την μεσαιωνική πόλη, σεμινάριο πολεμικής τέχνης με σπαθί και ακόμα σεμινάριο σκηνογραφίας σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ και δύο εικαστικά εργαστήρια σε συνεργασία με το Χειροτεχνικό Κέντρο Ρόδου και το ΚΕΕ Δωδ/σου.

Συμμετείχε: στο πανευρωπαϊκό συνέδριο υπουργών εξωτερικού, στο πανελλαδικό συνέδριο της λέσχης ΡΟΤΑΡΥ, στο διεθνές συνέδριο δερματολογίας και στην ορκωμοσία του Διεθνούς Διαχριστιανικού Τάγματος των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη, που έλαβαν χώρα στο Καστέλο της Ρόδου, πλαισιώνοντας τις συνοδευτικές τους εκδηλώσεις καθώς και σε διάφορα παραδοσιακά bazzar. Ακόμα οργάνωσε επανειλημμένα παρουσιάσεις για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων για τη διοργάνωση και τα οφέλη του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ. Τέλος, συμμετείχε με εισηγήσεις, το 2005 και 2006, σε ημερίδες που διοργάνωσε το πολιτιστικό τμήμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης, Νεστορίδειο Μέλαθρον.


Έχει στηρίξει διοργανώσεις και παραγωγές με το δανεισμό κοστουμιών και σκηνικών, όπως ήταν η παραγωγή του video της Εurovision (σκηνές από τη Ρόδο), ενώ τα Χριστούγεννα του 2007 συνεισέφερε έμπρακτα και συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μνημείο της Καλλιθέας (ΡΟΤΟΝΤΑ) από τη δημοτική επιχείρηση "Πηγές Καλλιθέας ΑΕ".

Παράλληλα, η εκτελεστική ομάδα του συλλόγου παρακολουθεί και επισκέπτεται άλλα Μεσαιωνικά Φεστιβάλ σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλιά, η Πορτογαλία και η Γερμανία, με τους διοργανωτές των οποίων βρίσκεται σε συνεχή διάλογο για την ανάπτυξη διαπολιτισμικών σχέσεων συνεργασίας και την απόκτηση σχετικής τεχνογνωσίας.


Τέλος, έχουν γίνει επανειλημμένα εκπομπές όπου παρουσιάστηκε η δράση του συλλόγου από όλα τα τοπικά κανάλια και ραδιόφωνα αλλά και αρκετά άλλα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως: από την ΕΤ1 ("Μένουμε Ελλάδα"), την ΕΤ3 (“Η ζωή μας στη Μεσόγειο”) και το ραδιόφωνο της ΕΤ3 και δύο φορές από το ΤV MEGA (εκπομπή "Ορίζοντες").

Επανειλημμένα έχουν γραφτεί άρθρα στα περιοδικά: "Mystery", "Μυστική Ελλάδα", "Αθηνόραμα", “ΑΒΑΤΟΝ”, πολλά ηλεκτρονικά μέσα για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό αλλά και τον τοπικό έντυπο τύπο, συντελώντας έτσι στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τον πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Η δράση του «Μεσαιωνικού Ρόδου» έχει προβληθεί για δύο συνεχόμενα έτη στημεγαλύτερη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο (στο πολιτιστικό περίπτεροκαι στο έντυπο του δήμου Ροδίων που εκπροσώπησε η «Praxis Plus») και στην πολιτιστική εφημερίδα του ξενοδοχείου Rhodian Amathus που διανέμεται σε πρακτορεία του εξωτερικού, ενώ παράλληλα ο σύλλογος έχει προβάλλει το νησί μας και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, ενημερώνοντας τα τοπικά πρακτορεία και τους Tour Operators που συνεργάζονται μαζί τους.

Μία συμπυκνωμένη δράση και ένα δημιούργημα των πολιτών της Ρόδου...για τη Ρόδο!

Οφείλουμε να πούμε ότι διαρκής είναι η στήριξη του Ροδιακού Οργανισμού Αγώνων Νήσων στην πορεία του «Μεσαιωνικού Ρόδου», συντελώντας στη συνέχεια της εθελοντικής αυτής προσπάθειας.

Μία περιπλάνηση στους μυστήριους δρόμους της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, είναι αρκετή για να πυροδοτήσει τη φαντασία του κάθε περαστικού, παρασύροντας τον σε ένα ονειρικό ταξίδι στη μαγική εποχή του Μεσαίωνα ... και ο μόνος δρόμος για να φτάσει κανείς εκεί, είναι μέσα από το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ - μία βιωματική εμπειρία που ανήκει στους πολίτες του νησιού μας και μόνο η ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτό μπορεί να του δώσει συνέχεια και πνοή. Μία ευκαιρία να αξιοποιηθούν ιδέες, παραδοσιακοί τεχνίτες και καλλιτέχνες της Ρόδου με τον πιο δημιουργικό και ευχάριστα επιμορφωτικό τρόπο.