Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Διευρύνονται οι ορίζοντες ...













Το "Μεσαιωνικό Ρόδο", μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του Διεθνούς Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, στις 24 & 25 Μαΐου, έχει προχωρήσει σε νέες συνεργασίες που προάγουν τον διαπολιτισμικό διάλογο και προωθούν την φήμη του πέρα από τα όρια της Ρόδου και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ήδη, τον Ιούνιο που μας πέρασε, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ παρουσιάστηκε σε συνέδριο που οργάνωση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού, ως ένα αξιόλογο πολιτιστικό προϊόν, ικανό να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό αλλά και να ωφελήσει ποικιλότροπα την τοπική κοινωνία.

Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε το ταξίδι εκπροσώπων του «Μεσαιωνικού Ρόδου» στο γραφικό νησί της Κέας, με σκοπό τη συμμετοχή τους στην 6η Γιορτή Παραμυθιών που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης των Μύθων. Το θέμα της φετινής γιορτής ήταν «Δράκοι και Δράκοντες». Για 10 περίπου μέρες το Κυκλαδίτικο νησί γέμισε από συναρπαστικές αφηγήσεις και δρώμενα που απλώνονταν σε όλα τα χωριουδάκια, μέσα σε άλση, σε απόμακρες παραλίες, δίπλα σε μοναστήρια και σε επιβλητικά υψώματα με θέα την πανέμορφη Τζια.

Μία γιορτή για μεγάλους και παιδιά, με σημαντική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική αξία, με διάσπαρτες εκθέσεις ζωγραφικής στις γκαλερί του νησιού αλλά και τη συνεργασία του γνωστού μας ζωγράφου Φασιανού. Οι συμμετοχές προέρχονταν από διάφορες χώρες της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης με πιο σημαντική αυτή του Bruno de la Salle, του πιο σπουδαίου αφηγητή της Γαλλίας, που πραγματοποίησε και σεμινάριο αφηγηματικής τέχνης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιώργος Ευγενικός, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης των Μύθων και ιδρυτής του πρώτου σχολείου Αφηγηματικής Τέχνης στην Ελλάδα, επιμελήθηκε την όλη διοργάνωση και δημιούργησε μία σπουδαία γιορτή που αναδεικνύει το νησί της Κέας, εναρμονίζεται με το φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον και διατηρεί ένα επίπεδο που ταιριάζει στο χαραχτήρα του τόπου.

Σε αυτή τη γιορτή συμμετείχε και το «Μεσαιωνικό Ρόδο» όπου παρουσίασε την Ιστορία του Δράκου της Ρόδου, με μία διήγηση που ολοκληρώθηκε με το Παιχνίδι της Αναζήτησης του. Ο νικητής βραβεύτηκε με το μετάλλιο του Ιππότη του Μεσαιωνικού Ρόδου και το δρώμενο έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Για άλλη μία φορά το «Μεσαιωνικό Ρόδο» πρόβαλε επάξια την ιστορία και τους θρύλους της Ρόδου αλλά και του Μεσαιωνικού της Φεστιβάλ, εκτός των συνόρων του νησιού και γνωστοποίησε τη δράση του όχι μόνο στους κατοίκους της Κέας αλλά και στους ξένους παρευρισκομένους.

Τέλος, συζητήθηκε με τους διοργανωτές της γιορτής των παραμυθιών η προοπτική πολιτιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο του Διεθνούς Μεσαιωνικού Φεστιβάλ που διοργανώνει το «Μεσαιωνικό Ρόδο» κάθε Μάη, τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και μίας νέας συνεργασίας με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης των Μύθων για τη μεταφορά μίας αντίστοιχης γιορτής στη Ρόδο, με τη στήριξη και τη συνεργασία της Poeessa Thematic Events.

Μετά τη συμμετοχή στην 6η Γιορτή Παραμυθιών της Κέας, ολοκληρώθηκε και το δεύτερο κατά σειρά ταξίδι του «Μεσαιωνικού Ρόδου» στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Πορτογαλίας, στην πόλη Obidos, που διευρύνει ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες του πολιτιστικού συλλόγου για νέες συνεργασίες. Πρόκειται για μία μικρή μεσαιωνική περιτειχισμένη πόλη, άριστα συντηρημένη.

Οι εκπρόσωποι του «Μ. Ρόδου» προσκλήθηκαν από τον δήμαρχο και τους διοργανωτές του φεστιβάλ της πανέμορφης Πορτογαλικής πόλης. Η υποδοχή έγινε με τον καλύτερο τρόπο και η φιλοξενία περιλάμβανε ξενάγηση στις υποδομές του Μεσαιωνικού φεστιβάλ, γνωριμία με τους συμμετέχοντες σε αυτό, συνάντηση στο δημαρχείο για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά για την μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την προοπτική συνεργασίας του διοργανωτή φορέα του Obidos με το «Μεσαιωνικό Ρόδο».

Οι εντυπώσεις που αποκτήθηκαν και από τις δύο πλευρές ήταν οι καλύτερες. Το ταξίδι συνοδεύτηκε επίσης από περιηγήσεις στις γύρω πόλεις της περιοχής καθώς επίσης και στη Λισαβώνα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο οι οικοδεσπότες τις καλύτερες τους προθέσεις.
Για άλλη μία φορά, ο πολιτιστικός σύλλογος που εμπνεύστηκε και υλοποιεί το όραμα της αναβίωσης της ιστορίας μας στον μνημείο της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και όχι μόνο, με μέσον ένα ιστορικό Φεστιβάλ, πραγματοποίησε ένα πραγματικά επιμορφωτικό ταξίδι (το 4ο κατά σειρά από την ίδρυση του συλλόγου) σε ανάλογη διοργάνωση του εξωτερικού, με σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας και τη δημιουργία νέων επαφών για την ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Ήδη, μέλος του «Μεσαιωνικού Ρόδου», συμμετείχε στις μουσικές εκδηλώσεις του πορτογαλικού φεστιβάλ και παρέμεινε στη χώρα για να συνεχίσει την περιοδεία και σε άλλες ιστορικές διοργανώσεις.

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο», πιστό στις υποσχέσεις και τους στόχους του, υλοποιεί το όραμα του και συνεχίζει τη δράση του, αναδεικνύοντας την ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις του τόπου μας και προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά και το νησί μας γενικότερα, στους πιο απομακρυσμένους προορισμούς.

Μία δράση πολιτών που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πετύχει να δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα στην πόλη και να στρέψει το ενδιαφέρον των φορέων ακόμα περισσότερο στις δυνατότητες που προσφέρει το μοναδικό μας μνημείο, αλλά και κάθε μνημείο του νησιού, για τουριστική προβολή και προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.



Νέες Προοπτικές για το "Μεσαιωνικό Ρόδο"

Επόμενος προορισμός του πολιτιστικού συλλόγου του νησιού μας, η Δανία. Εκεί, μέλη του «Μεσαιωνικού Ρόδου», θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ειδικό ιστορικό, ερευνητικό κέντρο, από ιστορικούς και αρχαιολόγους, στον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι άνθρωποι του Μεσαίωνα, να μάθουν για τις συνήθειες, την ενδυμασία τους και πολλά ακόμα άλλα που θα βοηθήσουν στη δημιουργία πιστών αναπαραστάσεων της εποχής, με την καθοδήγηση πάντα των ιστορικών συμβούλων του «Μ. Ρόδου», μέσα στους οποίους συγκαταλέγονται ιστορικοί ερευνητές, μελετητές της λαϊκής παράδοσης και Ακαδημαϊκοί από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πατρών, αδιαμφισβήτητου κύρους και γνώσεων.

Μετά από 4 χρόνια συνεχούς δράσης, το «Μεσαιωνικό Ρόδο» διευρύνει τις συνεργασίες του, συμμετέχοντας σε ένα νέο πανευρωπαϊκό δίκτυο απ’ όπου μπορεί εν δυνάμει να αναπτύξει διαπολιτισμικές σχέσεις και να συμμετάσχει σε κοινοτικά προγράμματα και συνέργιες, με στόχο την προβολή και προώθηση της διοργάνωσης του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου.

Η ακούραστη δραστηριότητα του συλλόγου και το πετυχημένο αποτέλεσμα των εκδηλώσεων που έχει οργανώσει μέχρι σήμερα, παρ’ όλες τις δυσκολίες, έπεισαν το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας να πάρει το φορέα μας υπό την Αιγίδα του, αλλά και την Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, να το εντάξει ανάμεσα στις διοργανώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεργαστούν και να συνυπογράψουν τη Διακήρυξη για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των Καλλιτεχνικών Φεστιβάλ της Ευρώπης να ενεργοποιήσει μία ζωτική διαδικασία, για την ανακύκλωση και ανάδειξη των διαφορετικών πολιτιστικών ρευμάτων ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές Τέχνες και Κουλτούρες, κάνοντας έτσι ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη των διαπολιτισμικών δυνατοτήτων.

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των Φεστιβάλ:
- Να δίνουν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο να διευρύνουν τις καλλιτεχνικές τους εμπειρίες, προωθώντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες χώρες
- Να ενθαρρύνουν την φιλοσοφία την συμμετοχικότητας και την αίσθηση της κοινοκτημοσύνης
- Να παίζουν μοναδικό ρόλο στον τομέα της επιμόρφωσης προωθώντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων
- Να λειτουργούν με σεβασμό προς την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των χωρών μας, με παράλληλη ανάδειξη των τοπικών παραδόσεων
- Να λαμβάνουν χώρα σε εύθυμη ατμόσφαιρα και να είναι ανοιχτά προς όλον τον κόσμο, χωρίς διακρίσεις.


Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» έπεισε και πέτυχε με τις δράσεις του να συμπεριληφθεί στο Βιβλίο, μαζί με τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης, που συνυπογράφουν τη διακήρυξη, επίσης να προβάλλεται μέσα από την ιστοσελίδα και τα χιλιάδες Newsletters της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, καθ΄όλη τη διάρκεια του 2008, αλλά και μέσα από τον Ευρωπαϊκό διαδικτυακό τόπο που είναι αφιερωμένος στο Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού διαλόγου. Ο σύλλογος μας, είναι ο μόνος απ’ όλη την Ελλάδα, που συμμετέχει σε αυτό το Project, και προβάλει τον τόπο και το μνημείο της Μεσαιωνικής μας Πόλης, πέρα από τα Εθνικά μας όρια. Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» είναι επίσης από το 2008 μέλος του δικτύου ANNA LINDH για την ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου.

Όμως η δράση δε σταματάει εδώ. Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» έχει απογραφεί ανάμεσα σε άλλες 335 ΜΚΟ της Ευρώπης, που δραστηριοποιούνται εθελοντικά στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς θεωρείται πολύ σημαντική η προσφορά τους στη διατήρηση του πολιτισμού και των πολιτιστικών ανταλλαγών. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με πρωτοβουλία 3 φορέων από την Φλάνδρα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Έρευνας και της Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πλέον υποστηρίζεται από την EUROPA NOSTRA και τη Φλαμανδική UNESCO. Μάλιστα, έχει ήδη αποσταλεί πρόσκληση στο φορέα μας, για να πάρει μέρος σε συνέδριο που θα γίνει την Άνοιξη του 2009 στο Βέλγιο, με θέμα την παρουσίαση των δράσεων και της προσφοράς των εθελοντικών ΜΚΟ στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αφού λοιπόν έχουμε καταφέρει μέσα σε 4 χρόνια να φτάσουμε μέχρι εδώ αξιοπρεπώς, μένει τώρα να πειστούν οι τοπικοί άρχοντες….