Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Απολογισμός 2008

Το 2008 υπήρξε ένα δραστήριο και ιδιαίτερα δημιουργικό έτος για το «Μεσαιωνικό Ρόδο». Ο σύλλογος διοργάνωσε για άλλη μία φορά το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τη στήριξη του ΟΠΑΔ και της ΤΕΔΚ, καθώς κρίθηκε ιδιαίτερα αξιόλογη και σοβαρή η προσπάθεια των πολιτών του νησιού μας.

Η διοργάνωση φιλοξένησε πολλές διεθνείς συμμετοχές από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Πορτογαλία αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι εθελοντές που στήριξαν το εγχείρημα με την προσφορά τους ήταν περισσότεροι από 150 και οι 60 χορηγοί συνέδραμαν στην πραγματοποίηση ενός οράματος που για 3η χρονιά έλαβε χώρα στο μνημείο της Μεσαιωνικής μας Πόλης. Ένα ιδιαίτερα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει επίσης στο Ιστορικό Πάρκο Ρόδου, που ήταν Μεγάλος Χορηγός και σημαντικός αρωγός στην όλη προσπάθεια.

Παράλληλα με τα δρώμενα που πλαισίωσαν το Φεστιβάλ, το «Μεσαιωνικό Ρόδο» διοργάνωσε έκθεση με έργα εραλδικής και διακοσμητικής τέχνης Μεσαιωνικών Χειρογράφων του Ιωάννη Βλαζάκη, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο νησί μας, αλλά και ένα σημαντικό Μεσαιωνικό Συμπόσιο για το Χειρόγραφο του Μιχαήλ της Ρόδου. Πρόκειται για μία πραγματεία περί ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας και θεωρείται το πιο σημαντικό μεσαιωνικό χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ερευνήθηκε από διεθνή εννιαμελή επιστημονική ομάδα, εκπρόσωπους της οποίας προσκάλεσε ο σύλλογος, για να κάνουν την προπαρουσίαση του τρίτομου έργου, που θα εκδοθεί από το ΜΙΤ press, τον εκδοτικό οίκο του κορυφαίου πανεπιστημίου των ΗΠΑ. Μέσα από αυτό το συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Ισπανικό Κατάλυμα, έγινε γνωστή στους Ρόδιους αλλά και σε πολλούς άλλους Έλληνες, η φυσιογνωμία ενός σημαντικού πρόγονου μας, που έζησε την περίοδο του Μεσαίωνα για να αφήσει πίσω του ένα σπουδαίο έργο.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, εκπρόσωποι του «Μεσαιωνικού Ρόδου» ταξίδεψαν στην πόλη Obidos της Πορτογαλίας, καλεσμένοι από τον Δήμαρχο και τους διοργανωτές του εκεί Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, με σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου και πολιτιστικών ανταλλαγών με μία από τις πιο απομακρυσμένες, παραθαλάσσιες πόλεις της Ευρώπης.

Ακολούθησε η πρόσκληση στο συνέδριο που οργάνωσε τον Ιούνιο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, με θέμα: «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας» και κατόπιν, τον Οκτώβριο, η πρόσκληση στο συνέδριο που οργάνωσε η ΔΑΝΕΚ (Δημοτική αναπτυξιακή επιχείρηση Καβάλας) με θέμα: «Κάστρα, Σύμβολα Πόλης». Και στις δύο περιπτώσεις, παρουσιάστηκε το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου ως ένα μέσον ανάπτυξης Πολιτιστικού Τουρισμού που έχει να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία, και κέρδισε τις καλύτερες των εντυπώσεων, ενώ έγινε γνωστό σε ένα ευρύτερο κοινό με ανάλογα ενδιαφέροντα.

Πέρα όμως από τη συμμετοχή του «Μεσαιωνικού Ρόδου» σε μία σειρά συνεδρίων, έχει καταφέρει με διαρκή ενημέρωση των ΜΜΕ, να γνωστοποιήσει τη δράση του και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των τοπικών μέσων μαζικής επικοινωνίας, που έχουν στηρίξει επανηλειμμένα την προσπάθεια όσο και δεκάδων ακόμα ηλεκτρονικών περιοδικών και ιστοσελίδων πολιτιστικού, τουριστικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, πολλών bloggers και της φοιτητικής, διαδικτυακής πύλης Μy Aegean, που έχουν συνδράμει ώστε το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου να βγαίνει πρώτο στις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης. Επίσης, για το μεσαιωνικό εγχείρημα γράφουν πολλά ομογενειακά ηλεκτρονικά περιοδικά που στέλνουν ενημέρωση σε Έλληνες της διασποράς και όχι μόνο, ενώ συμπεριλαμβάνεται πλέον στους ηλεκτρονικούς καταλόγους των Ιστορικών Φεστιβάλ του κόσμου.

Το ενδιαφέρον πολλών ακόμα ραδιοφωνικών σταθμών της Ελλάδας προσέλκυσε το Φεστιβάλ της Ρόδου, καθώς σε αυτό αναφέρθηκαν με πολύ κολακευτικά λόγια το Ραδιόφωνο της ΕΤ3, του ΑΝΤΕΝΝΑ και άλλοι ακόμα σταθμοί από Αθήνα, Χαλκιδική και Γερμανία (Radio Aena).

Επίσης, tour operators, προτείνουν πλέον το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ για εκδρομή σε τουρίστες από Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη, η εφημερίδα τα ΝΕΑ προτείνει τη Ρόδο ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό του μήνα Μάη για την Ελλάδα, λόγω του Φεστιβάλ και η εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ κάνει αφιέρωμα στην ιδιαίτερη αυτή διοργάνωση που πραγματοποιείται στη Ρόδο. Η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ συμπεριλαμβάνει το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου σαν πρόταση εναλλακτικής μορφής τουρισμού, τόσο στην ιστοσελίδα της, όσο και στο εφημερίδα που στέλνει σε χιλιάδες συνδρομητές ανά την Ελλάδα, ενώ επανηλλειμένα περιοδικά των εκδόσεων ΑΡΧΕΤΥΠΟ και ΑΓΝΩΣΤΟ έχουν κάνει αφιέρωμα στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου. Εκτενές αφιέρωμα περιέλαβε φέτος και το EGEO exotiko, πολιτιστική περιοδική έκδοση της Σύμης.

Πολύ σημαντική ήταν φέτος και η συνεργασία και συμμετοχή του «Μεσαιωνικού Ρόδου» στα γυρίσματα της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα», με θέμα τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, όπου οι εθελοντές του συλλόγου, με τις μεσαιωνικές ενδυμασίες, προσέδωσαν έναν ιδιαίτερο χαραχτήρα στο βίντεο που δημιουργήθηκε και προβλήθηκε από την ΕΡΤ.

Άλλη μία χρονιά έκλεισε με επιτυχίες για το «Μεσαιωνικό Ρόδο» που κατάφερε εκτός από το να διοργανώσει με επιτυχία ένα σημαντικό, για την Μεσαιωνική μας Πόλη φεστιβάλ, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει στο ελάχιστο το κονδύλι του Δήμου Ροδίων, να προβάλλει και την πόλη της Ρόδου σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη, είναι αρκετά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που καταφθάνουν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, είτε για να εκφράσουν τις θετικές εντυπώσεις τους από τις εκδηλώσεις που παρακολούθησαν πέρσι το Μάιο στη Μεσαιωνική μας Πόλη, είτε για να δηλώσουν συμμετοχή και στήριξη με διάφορους τρόπους.

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» θα συνεχίσει και το 2009 τη δράση του, με νέα, πρωτότυπα, δημιουργικά σχέδια, που θα ανακοινώσει στο άμεσο μέλλον, ενώ έχει ήδη καταθέσει από τις 2/10/08, πρόταση με αρ. πρωτοκόλλου: 17859, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, με αίτημα τη στήριξη του εγχειρήματος των πολιτών της Ρόδου για την ανάδειξη του πιο σημαντικού μνημείου του νησιού.