Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Μεγάλη Επιτυχία η περιήγηση στην Τάφρο!Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Μεσαιωνικό Ρόδο» στην Τάφρο και το καφέ «Αρχαία Αγορά» στην Μεσαιωνική Πόλη, την Κυριακή 28 Μαρτίου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα αναμενόμενα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και δίψα για ενημέρωση και γνώση που αφορά το ιστορικό παρελθόν του νησιού μας και τη χρήση των επιβλητικών οχυρωματικών τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης και της πιο φονικής, ίσως, Τάφρου του μεσαιωνικού κόσμου.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της ξενάγησης, στην μεσαιωνική μας ιστορία και οχυρωματική αρχιτεκτονική, έπαιξε η συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία και πολύ περισσότερο, μετην προϊσταμένη του τμήματος αναστήλωσης αρχαίων μνημείων Δωδεκανήσου, κα Κατερίνα Μανούσου – Ντέλλα, της οποίας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Όσοι παραβρέθηκαν στην ατμοσφαιρική αυτή περιήγηση, υπολογίζεται γύρω στα 200 άτομα, απόλαυσαν με τη δύση του Ήλιου, τη συναρπαστική ερμηνεία της δεσποσύνης Σαπφούς, σε ένα τραγούδι – θρήνο, για τις ψυχές των στρατιωτών που κάποτε έδωσαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα μεγαλόπρεπα τείχη της Ρόδου, ενώ συνόδευε ο Τάσος στο πολύ ιδιαίτερο Ντιτζεριντού. Σε όλη τη διαδρομή υπήρχε συνοδεία Ιπποτών του «Μεσαιωνικού Ρόδου» που φώτιζαν με τους δαυλούς τους τα σκοτεινά περάσματα και έδιναν ζωντάνια στο πέτρινο μνημείο.


Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο καφέ «Αρχαία Αγορά», όπου τιμήθηκαν οι εθελοντές και οι χορηγοί του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και επαίνων αντίστοιχα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Αταβύρου κ. Νίκος Τσουκαλάς, η αντινομάρχης και πρόεδρος του ΟΠΑΔ κα Τζένη Φάκκα, η αντιδήμαρχος Αταβύρου κα Δέσποινα Καραγιάννη, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Παναγιώτης Σακελλαρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Πάνος Βενέρης, η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κα Ελένη Παπαβασιλείου και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι συλλόγων και άλλων φορέων.

Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης έγινε ένας πολύ σύντομος απολογισμός για τις εκδηλώσεις του 2009 και περιληπτική παρουσίαση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Μεσαιωνικού Φεστιβάλ νήσου Ρόδου 2010, όπου ανακοινώθηκε η συμμετοχή στη διοργάνωση ενός ακόμη κάστρου, αυτού του Ασκληπιείου, που ανήκει στο Δήμο Νότιας Ρόδου. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία συμμετοχής του Δήμου Ροδίων από τις φετινές εκδηλώσεις, με κίνδυνο να μην πραγματοποιηθεί φέτος η Γιορτή του Κάστρου της Μεσαιωνικής Πόλης, καθώς η διοργάνωση κατά τα άλλα, επεκτείνεται με τη συμμετοχή περισσότερων Δήμων, ενώ υποδειγματικά ο Δήμος Αταβύρου, διευρύνει τις εκδηλώσεις στις Γιορτές των Κάστρων, εξαιτίας της μεγάλης περσινής επιτυχίας! Επίσης, η ΤΕΔΚ έχει επιδείξει φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διάσωση της προσπάθειας για τη συνέχιση του φεστιβάλ και τη στηρίζει στο μέτρο του δυνατού.

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους του εθελοντές που συμμετείχαν ή βοήθησαν στην  οργάνωση της εκδήλωσης συνολικά, το καφέ «Αρχαία Αγορά» για τη φιλοξενία και τα ζαχαροπλαστεία Mikes για την προσφορά του μπουφέ.