Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Κατατέθηκε εκ νέου πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο από το «Μεσαιωνικό Ρόδο»


Σε συνέχεια της πρόταση του συλλόγου μας, που κατατέθηκε στις 20 Μαρτίου του 2007, με αριθμό πρωτοκόλλου 5339, προς το Δημοτικό Συμβούλιο και αίτημα για κοινοποίηση προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους και της οποίας εκκρεμεί εξέταση προς έγκριση, από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, επανερχόμαστε με την παρακάτω πρόταση.

Μετά από σειρά συζητήσεων που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Ρόδου κ. Κ. Ταρασλιά, όσον αφορά την οργάνωση του εγχειρήματος «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ», δεν έχουμε καταλήξει σε μία από κοινού απόφαση, αφού στο εγχείρημα που υλοποιούμε ήδη, εδώ και τέσσερα χρόνια, κληθήκαμε τελευταίοι και προτετελεσμένων, για να αναλάβουμε ότι «περισσεύει». Θεωρούμε, ότι τα αιτήματα μας παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι συζητήσεις δεν έχουν καρποφορήσει ουσιαστικά, καθώς παραμένουν ασαφείς οι προθέσεις, που εντέλει μόνο εντυπώσεις δημιουργούν στην κοινή γνώμη.

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο», ως ο διοργανωτής και εμπνευστής φορέας του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που δραστηριοποιείται από το 2004 έως και σήμερα, είναι πλέον κάτοχος της τεχνογνωσίας αλλά και της εμπειρίας που απαιτεί μία τέτοια σύνθετη εκδήλωση. Ο σύλλογος εγκολπώνει ανθρώπους που έχουν μελετήσει την ιστορία και τις παραδόσεις της Ρόδου, αλλά και τη μεθοδολογία μίας τέτοιας διοργάνωσης. Έχει ταξιδέψει σε Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, παρακολουθώντας τη δομή τους και τις ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές. Επίσης, συνεργάζεται με ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και ιστορικούς ερευνητές, ενώ καθοδηγείται από διοργανωτές μεγάλων Μεσαιωνικών Φεστιβάλ που έχει επισκεφτεί, διατηρώντας ένα διαρκή διάλογο με στόχο την επίτευξη πολιτιστικών ανταλλαγών.

Οι δράσεις του «Μεσαιωνικού Ρόδου», όπως καταγράφονται στην από 20/03/07 κατατεθειμένη πρόταση, με αριθμό πρωτοκόλλου 5339, ήταν εξολοκλήρου στηριγμένες στον εθελοντισμό και ελάχιστα έχουν επιβαρύνει το κονδύλι του Δήμου Ροδίων, αλλά αντίθετα, πρόκειται για παραγωγές που επένδυσαν κυρίως χρήματα στον τόπο μας, που προήλθαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, από χορηγίες ιδιωτών. Παράλληλα, έγιναν μέσο πανελλαδικής - και όχι μόνο – προβολής του μνημείου μας, που για πρώτη φορά αναδείχτηκε μέσα από την Ιστορία του, με τον πιο παραστατικό και ψυχαγωγικό τρόπο.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Βάσει όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο σύλλογος έχει στη διάθεση του σημαντική παρακαταθήκη σε εξοπλισμό, σκηνικά, κοστούμια, αλλά και έμψυχο δυναμικό, θεωρούμε ότι δικαίως το «Μεσαιωνικό Ρόδο» αιτείται να αναλάβει εξολοκλήρου το δημιουργικό και οργανωτικό σχεδιασμό του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, διατηρώντας τη συνολική καλλιτεχνική και εικαστική επιμέλεια.

Επιθυμεί επίσης, να έχει την πρωτοβουλία στην επιλογή εξωτερικών συνεργατών, γνώστες του αντικειμένου και ανθρώπων που έχουν ήδη συνδράμει εθελοντικά στο εγχείρημα και έχουν την εμπειρία και τη γνώση των αναγκών, δυσκολιών και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας μίας εξωτερικής διοργάνωσης. Αλλά κυρίως, έχουν το μεράκι να ασχοληθούν και να διευρύνουν αυτό που ξεκίνησαν με πολύ κόπο, ενθουσιασμό και αγάπη, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην επιτυχία του. Άλλωστε, πρόκειται για νέους ανθρώπους, που ξέρουν να συνεργάζονται αρμονικά για να στηρίξουν τον τόπο τους και περιμένουν από τον τόπο τους να τους στηρίξει. Πιο αναλυτικά τα αιτήματα του συλλόγου μας, για την κάλυψη των αναγκών του Φεστιβάλ, διατυπώνονται στην από 20/03/07 κατατεθειμένη πρόταση, με αριθμό πρωτοκόλλου 5339, σελ. 35 -36.

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» προτίθεται να συνεργαστεί με τους ανθρώπους που έχουν ήδη επιλεγεί από το Δήμο Ρόδου (ως εξωτερικούς συνεργάτες) και να τους αξιοποιήσει σε αντικείμενα του ενδιαφέροντος τους και στο επίπεδο του γνωστικού τους αντικειμένου. Ακόμα, διατίθεται να συνεχίσει την εθελοντική προσφορά στο μέτρο του δυνατού, εξαντλώντας τα μέγιστα περιθώρια εθελοντικής εργασίας, με σκοπό τη μείωση του προϋπολογισμού και την προσφορά στον τόπο μας. Παράλληλα, θα αναζητήσει χορηγίες και θα αναθέσει σε ειδικούς του χώρου (διαφημιστικές εταιρίες κλπ) την εξεύρεση χορηγιών, με σκοπό τη σαφή μείωση του προϋπολογισμού, όπως ακριβώς έκανε μέχρι και σήμερα.

Ως ο φορέας που θα δρα πλέον με τη στήριξη και την Αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί με τους φορείς και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με το αντικείμενο, εκπρόσωποι των οποίων προτείνει να αποτελέσουν μία επιτροπή που θα συσταθεί σε νέα βάση, η οποία θα εξετάζει και θα ελέγχει την οικονομική διαχείριση του εγχειρήματος, καθώς και θέματα προβολής και ιστορικού περιεχομένου. Προτεινόμενοι εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών που θα συμμετέχουν στην επιτροπή: Αντιδήμαρχοι (Οικονομικών, Μεσαιωνικής Πόλης, Πολιτισμού, Τουρισμού), Πρόεδροι Οργανισμών (ΠΟΔΡ, ΔΗΠΕΘΕ), Εκπρόσωπος 4ης ΕΒΑ και εκπρόσωπος «Μεσαιωνικού Ρόδου».