Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ταξίδι στο Ερευνητικό Μεσαιωνικό Κέντρο της Δανίας

Το “Μεσαιωνικό Ρόδο” περνάει για άλλη μία φορά τις πύλες του χρόνου και ταξιδεύει στον Μεσαίωνα! Συνάμα όμως ανοίγει και τις πύλες σε νέες συνεργασίες με τις πιο απομακρυσμένες χώρες της Ευρώπης.

Μέχρι σήμερα, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ που οργανώνει ο σύλλογος από το 2005, με τη στήριξη ενός μεγάλου αριθμού φορέων, εθελοντών και χορηγών, έχει κατορθώσει να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από Ελλάδα και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία και φυσικά η Πορτογαλία, μία χώρα που έως σήμερα δεν την είχαμε προσεγγίσει για τουριστικούς, πολιτιστικούς ή άλλους λόγους.

Διευρύνοντας τη δραστηριότητα του, μία αποστολή από 5 μέλη του “Μεσαιωνικού Ρόδου”, προσκαλεσμένη από το Ερευνητικό Μεσαιωνικό Κέντρο της Δανίας, θα επισκεφτεί τον χώρο και θα παραμείνει για 5 μέρες, ώστε να συζητηθεί η δυνατότητα τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ φορέων Ελλάδας (Ρόδου) – Δανίας – Ισλανδίας, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Culture 2007-2013, με τη συνεργασία και τη στήριξη των αντίστοιχων δήμων. Ταυτόχρονα, θα είναι μία καλή ευκαιρία για τα μέλη της ομάδας να πάρουν μία γεύση του μεσαιωνικού τρόπου ζωής, καθώς οι συνθήκες στο εν λόγω κέντρο και ο τρόπος διαβίωσης είναι αυστηρά και αυθεντικά μεσαιωνικός! Το ταξίδι λοιπόν αυτό, θα εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς σκοπούς, για τα δραστήρια άτομα του συλλόγου, αλλά ταυτόχρονα και μία ακόμα προσέγγιση σε χώρες από την άλλη άκρη της Ευρώπης.

Το ιδιαίτερο διαπολιτισμικό μας εγχείρημα πετυχαίνει όλο και περισσότερο, χρόνο με το χρόνο, το στόχο του να συνδέει τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ευρώπης, μετατρέποντας έτσι το φεστιβάλ σε ένα ιδανικό εργαλείο ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανάπτυξης διαπολιτισμικών σχέσεων και διαλόγου αλλά και διεθνούς προβολής του τόπου μας.

Με την φετινή πρωτοβουλία του “Μεσαιωνικού Ρόδου” να συνεργαστεί με τον ΠΟΔΡ και το Δήμο Αταβύρου, συνδέοντας περισσότερα κάστρα του νησιού (Ρόδου - Μονολίθου – Κρητηνίας) με το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει πλέον τις Γιορτές των Κάστρων, ευελπιστεί να συναντήσει το ενδιαφέρον των φορέων τουρισμού, που πλέον τους δίνεται η ευκαιρία αξιοποίησης ενός δυνατού, διαδημοτικού, πολιτιστικού προϊόντος για τουριστική εκμετάλλευση και μάλιστα σε χώρες που το ίδιο το φεστιβάλ, από μόνο του, φέρνει για να γνωρίσουν το νησί και τον πολιτισμό του.